Burgonya-tojás-diéta

Bevezetés Reinhold Kluthe német belgyógyász és nephrológus, aki nagy érdemekkel rendelkezik a modern táplálkozási terápia és a táplálkozástudomány területén. Különösen azt kutatta, hogyan lehet optimálisan táplálni a vese- vagy májelégtelenségben szenvedő betegeket, miközben kímélik a sérült szerveket. Például a vese stresszes lehet, ha az étrend magas ... Tovább

Táplálkozás veseelégtelenségben

A különböző étrendek A következőkben két különböző étrendet mutatunk be, amelyek veseelégtelenség (nirális elégtelenség) esetén alkalmazhatók. Burgonya-tojás diéta svéd étrend A burgonya-tojás diéta (KED) a Kluthe és a Quirin szerint (fehérjeszelektív étrend) Ez egy alacsony fehérje- és fehérje-szelektív (csak bizonyos élelmiszerekből származó bizonyos fehérjék megengedett) étrend, amelyben az egészségesség… Tovább

A svéd étrend Bergström szerint (nem fehérje szelektív) | Táplálkozás veseelégtelenségben

A svéd étrend Bergström szerint (nem fehérje szelektív) A svéd étrend alacsony fehérjetartalmú, nem fehérje szelektív étrend, ami azt jelenti, hogy az étrendi fehérje szabadon választható az előírt mennyiségben. Ebben a szigorúan alacsony fehérjetartalmú étrendben a szükséges létfontosságú aminosavak nincsenek elegendő mennyiségben, és ki kell cserélni. Ezt a… Tovább

Táplálkozási piramis

Az egészséges, teljes értékű étrend kialakításának iránymutatásaként ez értékes segítség mint séma. A DGE (Német Táplálkozási Társaság) erre a célra fejlesztette ki a Táplálkozási kört, de az amerikai tudósok által kidolgozott élelmiszerpiramis érthetőbbnek bizonyult. Azt mutatja, hogy minden étel megengedett, ha… Tovább

A tápanyag sűrűsége | Táplálkozási piramis

A tápanyag sűrűsége A tápanyag sűrűségét az élelmiszer minőségének értékelésére használják, figyelembe véve az energiatartalmat. Ez a tápanyagtartalom (egy bizonyos tápanyaghoz, pl. Kalciumhoz kapcsolódó) és az adott élelmiszer energiaértékének hányadosa. A tápanyag sűrűsége fontos az energiahiányos, de tápanyagban gazdag étrendhez. Ezt… Tovább

Élelmiszer és koleszterin

Ezeknek a napi étrend fő összetevőinek kell lenniük. Alacsony a zsír- és koleszterinszintjük, vagy koleszterinmentesek és (vagy) magas a rosttartalmuk. A felsorolt ​​zsíros halak és étkezési olajok kedvező zsírsav -összetételt tartalmaznak. Ez azonban a fogyasztási mennyiség korlátozására is vonatkozik. Ehető olajok: hús, baromfi, kolbász: repceolaj, olíva… Tovább

Alkalmatlan élelmiszer | Élelmiszer és koleszterin

Nem megfelelő élelmiszerek Ebből a csoportból származó termékek zsírokban és telített zsírsavakban gazdagok. A legtöbb termékben a koleszterinszint is túl magas. Ezért a fogyasztást kerülni kell vagy drasztikusan korlátozni. Ehető zsírok Hús Hal Tej és tejtermékek Tojás Gabonafélék Burgonya Cukrászda Italok Fűszerek és mártások Vaj, tisztított vaj, sertészsír, kókuszzsír, pálmamag… Tovább

A hipertrigliceridémia sajátosságai | Élelmiszer és koleszterin

A hipertrigliceridémia különleges jellemzői Itt ki kell hagyni minden olyan terméket is, amelyet a listán mérsékelten alkalmasnak jelöltek és cukrot tartalmaznak. Mint például a cukros müzli, a reggeli gabonapelyhek, a fehér rizs, a fehér tészta, az összes cukor, valamint az édességek és a cukros üdítők. Javasolt továbbá hidegvízi halak rendszeres fogyasztása (normál súly kb. 100… Tovább

Táplálkozás vesebetegségek esetén

Szinonimák tágabb értelemben veseelégtelenség, veseelégtelenség Krónikus veseelégtelenség A krónikus veseelégtelenséget (funkcionális károsodás) az jellemzi, hogy ennek következtében a vizeletben lévő anyagok, különösen a karbamid, a húgysav és a kreatinin, emelkednek a vérszérumban és ugyanakkor a vesében lévő szűrlet mennyisége csökken. A betegség folyamata… Tovább